Search This Blog

Wednesday, August 25, 2010

Fish @ Ikan

Ikan tergolong dalam benda hidup, kumpulan haiwan, mempunyai tulang belakang. Ciri-ciri haiwan ikan adalah seperti berikut :-
Terdapat lebih daripada 27,000 spesies ikan, dan boleh dibahagikan kepada beberapa kategori utama:
  • ikan bertulang keras (22,000 spesies)
  • ikan bertulang rawan (800 spesies)
  • ikan tanpa rahang (75 spesies)
Contoh-contoh haiwan dari keluarga ikan :-
Ikan kerapu, ikan ayam
Ikan kerapu keling
Ikan pisang
Ikan kerapu, ikan tambak
Ikan barracuda / sesup
Sotong maban

Ikan Jemuduk, Cermin dll

Ikan Yu

Ikan Yu lagi

Ikan Kerapu Bara

Ikan Kerapu Bara, Kemang dll

 Ikan Kerapu Keling

Friday, August 20, 2010

Filem Panggilan Pulau
Filem Panggilan Pulau merupakan sebuah filem Melayu yang diterbitkan di Malaysia pada tahun 4 Julai 1954. Filem Panggilan Pulau diterbitkan dalam bentuk filem hitam putih tanpa warna.

Filem Panggilan Pulau diarah oleh pengarah S. Ramanathan pada 4 Julai 1954.


Filem Panggilan Pulau merupakan filem pertama lakonan Seniwati Latifah Omar. Pada masa itu beliau baru sahaja berusia 16 tahun dan telah diberi peluang berlakon disisi pelakon-pelakon yang hebat pada masa itu antaranya P. Ramlee, Normadiah, Nordin Ahmad, Daeng Idris, Yusof Latif, A. Rahim, Saleh Kamil, S. Samsudin, Siti Tanjung Perak, Omar Rojik, S. Kandarisman dan kemunculan pertama di layar perak Ibrahim Pendek.


Cerita ini mengisahkan Zul (P. Ramlee) bercinta dengan Juita (Normadiah) tetapi dihalang oleh abang Juita (Nordin Ahmad) sehingga suatu hari Zul telah dicaci oleh abang Juita bersama rakannya (Yusof Latif). Akibat daripada itu, Zul membawa diri menjadi kelasi kapal. sehinggalah Zul terdampar di pantai Pulau Kazambo dan berjumpa dengan Latifah Omar anak kepada penghulu Pulau Kazambo (Daeng Idris).


Plot ini mengambar pergolakan ideologi dan nilai dalam masyarakat Melayu yang dipengaruhi gejala ideologi komunisme dan sosialisme di mana pertembungan kelas bawahan iaitu kelas pekerja/buruh dan kelas majikan sama ada tuan tanah, orang bangsawan feudal atau kapitalis. Oleh kerana masyarakat Melayu belum mempunyai kaum kapitalis yang jelas, pertembungan kelas tuan tanah dan feudalisma menjadi isu. Seperti mana filem berikutnya iaitu Antara Dua Darjat,Penarik Becha dan Bujang Lapok.

Saturday, August 7, 2010

Taman Laut Johor - Pulau PemanggilTaman Laut Johor terdiri daripada perairan di sekitar 13 pulau termasuk Pulau Harimau, Pulau Mensirip, Pulau Goal, Pulau Besar. Pulau Tengah Pulau Hujung, Pulau Rawa, Pulau Tinggi, Pulau Mentinggi, Pulau Sibu, Pulau Sibu Hujung, Pulau Pemanggil dan Pulau Aur. Pulau-pulau ini terletak di timur laut pantai di Negeri Johor dan terletak di antara 8 ke 35 batu nautika dari Mersing. Gugusan pulau dan perairan sekitarnya telah digazetkan sebagai Taman Laut dalam tahun 1994 di bawah Akta Perikanan 1985 (Pindaan 1993).Topografi pulau-pulau ini dicirikan oleh pinggiran pantai yang sempit, meninggi ke rabung dan tubir berbatu. Ketinggian bukit-bukit ini boleh dianggarkan menjangkau sehingga ke 600m di Pulau Tinggi. Pinggiran pantai terdiri daripada pantai pasir halus yang dipenuhi dengan lapisan batu dan pantai lanar yang berpunca dari laut. Sebahagian besar pedalaman pulau dipenuhi hutan, dengan pokok buah-buahan dan kelapa memenuhi sekeliling kampung dan rumah-rumah rehat. Pulau-pulau ini didominasi oleh batu-batu granit yang tidak berbeza atau dilapisi bahan enapan Permian yang terdiri daripada phyllite, batu loh dan batu shal atau batu pasir yang tidak penting. Julat saiz batu-batu bergranit ini adalah dari sebesar bongkah-bongkah hinggalah ke batu-batu buntar yang bersaiz kecil akibat dari pendedahan kepada ombak dan cuaca secara berterusan secara luluhawa. Iklim gugusan pulau ini adalah panas dan lembab sepanjang tahun. Suhunya jarang jatuh di bawah 20°C walaupun pada waktu malam, dan biasanya mencecah 30°C atau lebih pada waktu siang. Kelembapan secara umumnya adalah sekitar 90%. Musim monsun adalah di antara bulan November dan Mac. Pada waktu ini, hujan lebat dan lautan di sekeliling bergelora, sehinggakan gugusan pulau ini sukar dihubungi dengan bot. Aktiviti ekonomi utama di pulau ini adalah pelancongan dan menangkap ikan. Pembangunan pelancongan sebahagian besarnya bertumpu di Pulau Besar, Pulau Sibu, Pulau Tinggi, Pulau Pemanggil dan Pulau Aur. Pulau-pulau ini berkepadatan jarang, dengan dihuni oleh lebih kurang 370 keluarga.
Kemudahan dan Perkhidmatan


Kemudahan bilik mandi dan tandas, meja untuk berkelah dan tempat barbeku disediakan di beberapa kawasan tertentu. Jeti di pusat pelancong membolehkan bot untuk ke pantai. Pihak pengurusan taman telah menyediakan boya penambat di atas batu karang untuk bot snorkel dan selam. Pelawat boleh membeli barangan seperti makanan dan minuman di kedai di kawasan kampung. Untuk menyewa peralatan menyelam dan mengisi tangki selam, pelawat boleh membuat pertanyaan di kedai selam yang berkenaan.
AMWATERSPORT Pulau Pemanggil


HAMDANI 
0197424881@ 0197213544

Perkhidmatan:
- sewa kayak
- sewa alatan snorkeling
- sewa bot laju
- tour guide
Perkhidmatan tambahan:
- sewa bilik dan chalet
- pakej memancing di unjam
- katering / berbeku

Pakej 6 - 12 orang ( 3 hari 2 malam )
~~RM3500 ( bot besar + makan disediakan di atas bot )
MEMANCING ( siang + malam )
PENGINAPAN ( bilik besar + selesa + pemandangan indah )
SNORKELING ( alatan disediakan )
MAKAN BUFFET + BARBEKU MALAM TERAKHIR
Pakej 1 - 6 orang ( 3 hari 2 malam )
~~RM1800 ( speed bot )
MEMANCING ( siang + malam )
PENGINAPAN ( bilik besar + selesa + pemandangan indah )
SNORKELING ( alatan disediakan )
MAKAN BUFFET + BARBEKU MALAM TERAKHIR

PEMANGGIL RESORT

DAGANG BIN BAHAROM
0137768927
IELA BT DAGANG
0197403225

Pakej 1 bot (12-15 orang)
3 hari 2 malam termasuk penginapan dan makan minum
~~RM3000

Perkara Yang Boleh Dilihat dan Dilakukan

Aktiviti Dibenarkan:

+ Selam scuba.
+ Snorkel.
+ Fotografi dasar laut.
+ Berenang.
+ Belayar atau berkayak.
+ Mendaki bukit/merentas hutan.

Aktiviti Dilarang:

- Menangkap atau membunuh ikan (2 batu nautica dari pantai).
- Menggunakan serampang ikan.
- Mengutip karang, cengkerang dan organisma laut (sama ada hidup atau yang telah mati).
- Mengutip pasir dan batu-batu.
- Memijak atau mematahkan karang.
- Melabuh sauh di atas terumbu karang.
- Mencemar dan buang sampah.
- Memberi makan ikan.
- Membina sebarang struktur di atas air.

Pulau Pemanggil mempunyai beberapa lokasi yang baik untuk berkelah dengan pantai yang putih bersih dan air yang cetek untuk berenang. Dengan cara menaiki bot sahaja dapat mengelilingi pulau ini dan menikmati pemandangan yang indah serta melihat gua dari rekahan batu-batuan semulajadi di laut. Hampir semua gugusan pulau-pulau di Taman Laut Johor mempunyai pantai yang selamat dan cantik untuk aktiviti di tepi pantai. Antara aktiviti lain yang boleh dilakukan di sini termasuklah mendaki bukit, melihat burung, meluncur, berkayak, menyelam dan pelbagai aktiviti air boleh dilakukan.Bagaimana Ke Sana? Melalui Jalan Darat dan Laut

Daerah Mersing merupakan sebuah daerah pelancongan di mana banyak hotel-hotel dan tempat penginapan disediakan walaupun pekannya agak terpencil dan jalanraya ke Mersing melalui kawasan tanah rancangan kelapa sawit yang luas. Laluan masuk utama ke pulau-pulau adalah melalui jeti Mersing. Terdapat perkhidmatan feri dari Mersing ke Pulau Besar, Pulau Tinggi, Pulau Sibu dan Pulau Rawa (1 jam perjalanan) manakala Pulau Pemanggil dan Pulau Aur (3½ jam perjalanan) perlu ditempah feri lebih awal. Terdapat perkhidmatan feri yang sama dari Tanjong Leman menghubungkannya dengan Pulau Sibu dan Pulau Tinggi (1 jam perjalanan).

Terdapat juga perkhidmatan bas ekspress dari pekan dan bandar utama ke kedua-dua persinggahan ini. Laluan utama adalah seperti berikut:

• Dari Kuala Lumpur ke Jeti Tanjung Leman (4 jam) atau Jeti Mersing (5½ jam perjalanan).
• Dari Singapura ke Jeti Tanjung Leman (2 jam) atau Jeti Mersing (2½ jam perjalanan).
Thursday, August 5, 2010

Pemandangan indah di Pulau Pemanggil

Pemandangan dari atas Bukit Buau
Pemandangan dari Batu Sempit ( Tempat line Celcom dapat coverage penuh )
Pemandangan dari Batu Sulit

Pemandangan dari Kampung Pontianak
Pemandangan dari Kampung Sulit
Batu Tergantung dan Batu Camca
Pokok ini pernah diduduki pontianak ( lagenda Kampung Pontianak )
Pemandangan senja
Banyaknya batu-batuan semulajadi
Sekolah Kebangsaan Pulau Pemanggil

Tidur di laut

Warung Mak Ngah di sebelah sekolah

Jom mandi laut

Jeti Kampung Buau

Bot-bot yang datang bersinggah
Bukit Buau ( 1 jam 30 minit hiking )
Kehijauan hutan
Pandangan dari Batu Permata ( stesen rehat 1 )
Pandangan dari atas Bukit Buau
Pandangan dari atas Bukit
Banyak pokok kelapa
Seorang guru yang stress terjun kerana tidak dapat pulang ke kampungnya di Kedah
Guru-guru pulau yang stress
Coral 1

Coral 2
Coral 3
Coral 4
Coral 5